Fråga facket Fråga facket

Åren 2017-2020

Första maj Sysselsättningen hade ökat och statens underskott hade vänts till ett överskott på 85 miljarder med Magdalena Anderson som finansminister. Men fortfarande rådde massarbetslöshet i Sverige. Året var 2017.


Publicerad Uppdaterad
Kopiera länk för delning

Första maj 2017 – Ett firande mot mörk bakgrund

Det finns idag över 100 000 lediga jobb i Sverige. Vi ska fortsätta skapa jobb i Sverige, genom investeringar i småföretagande, bostäder och infrastruktur. Men framför allt måste vi se till att dessa hundratusen jobb kan tillsättas av Sveriges alla arbetslösa, sade Stefan Löfven i sitt tal i Malmö.

Bara några veckor tidigare vid ett terrordåd på Kungsgatan i Stockholm hade fem personer krossats av en stulen lastbil förd av en religiös fundamentalist, som strax därefter infångades av polis.

Vi känner sorg, men också beslutsamhet. Islamistiska terrorister ska jagas med den samlade kraften hos den svenska demokratin! I detta arbete behöver vi inte bara samla Sverige, utan hela den demokratiska världen, sade Stefan Löfven.

I Tornparken i Sundbyberg talade Karl-Petter Thorwaldsson.

Vi ska fortsätta med facklig vardagskamp på arbetsplatserna. Vi ger oss aldrig. Jag kan lova er att här i Sverige kommer vi i den svenska fackföreningsrörelse aldrig att vika ner oss mot fascismen, sade han.

Bild: Första majmärket 2017 ”Svenska modellen ska utvecklas inte avvecklas”

Första maj 2018 - LO lyfter kvinnornas rättigheter

2018 var det valår. Ungdomsarbetslösheten hade sjunkit, sysselsättningen var högst i hela EU och den svenska statsskulden hade inte varit så låg sedan 1977. De borgerliga partierna var oeniga om de skulle samarbeta med Sverigedemokraterna.

Moderaterna hade till skillnad från Centerpartiet och Liberalerna öppnat dörren för samtal med Sverigedemokraterna.
Ingen vet ännu vad en moderat och sverigedemokratisk regering skulle innebära. Men allt de sagt hittills, tyder på att det skulle bli den mest löntagarfientliga regeringen i modern tid, sade Stefan Löfven i sitt 1 maj-tal på Norra Bantorget i Stockholm.

På Götaplatsen i Göteborg talade Karl-Petter Thorwaldsson om kvinnornas rättigheter, stärkt välfärd och höjda pensioner. Han krävde rätt för deltidsanställda att säga upp sig på dagen, rätt till omställning med studieersättning, samt rätt till heltid och fasta anställningar för alla.

Vår främsta fackliga kamp de närmaste åren är kvinnornas kamp. Vi börjar här och nu med ett trygghetspaket för att göra slut på usla anställningar.

Det är skamligt att varannan arbetarkvinna blir fattigpensionär. LOs krav är att alla ska få 70 procent av sin tidigare lön i  pension, sade han.

Bild: Första majmärket 2018 "Tillsammans för trygghet"

Första maj 2019 - (S)-regering med januariavtalet

I valet 2018 fick s och mp 144 mandat, ett mer mandat än alliansen. Efter 123 dagars förhandlingar enades fyra partier, s, mp, c och l, om det så kallade januariavtalet. Det innehöll 73 punkter om vad regeringen skulle uppnå fram till år 2022. Den borgerliga alliansen upplöstes och Stefan Löfven kunde bilda regering med miljöpartiet med stöd av c, l och v.Stefan Löfven kommenterade januariavtalet i sitt första majtal i Umeå.

Genom januariavtalet är det beslutat att vi nu kan gå vidare för att höja pensionerna och öka inbetalningarna till pensionssystemet, så att den samlade pensionen för vanliga löntagare på sikt blir minst 70 procent av slutlönen, sade han.

En av de mer kontroversiella punkterna i januariavtalet var att regeringen skulle utreda arbetsrätten, bland annat utökade undantag från turordningsreglerna i LAS. 1 maj i Kalmar hotade Karl-Petter Thorwaldsson med strejk mot försämringar av arbetsrätten.

Jag har bara ett enda uppdrag, att jobba för LOs medlemmar. Jag är säker på att LOs medlemmar är beredda att gå i strejk för att skydda vår arbetsrätt, sade han.

Länkar 2019

Bild: Första majmärket 2019 "Trygghet Demokrati Sammanhållning"

Första maj 2020 – ett digitalt firande under Coronan

Under pandemins första år firades 1 maj digitalt utan demonstrationer för att undvika smittan. Den hade allra hårdast drabbat tusentals äldre på äldreboenden och i hemtjänsten. En viktig orsak till detta var de otrygga anställningarna och de många visstiderna inom äldreomsorgen.

Corona-epidemin har satt det svenska klassamhället i blixtbelysning, sade Karl-Petter Thorwaldsson i sitt digitala tal på första maj 2020.

Han höll sitt majtal under LO-parollen Trygghet för vanligt folk. Bakom honom stod tre fanor - den svenska blågula och två av arbetarrörelsens röda fanor. Som exempel på det svenska klassamhället tog han äldreomsorgen som 2020 hade 100 000 färre platser på äldreboenden än 1990 trots att de äldre blivit många fler.

Uppenbarligen har skattesänkningar gått före satsningar på välfärden och privata vinster har gått före investeringar i verksamheten, sade han. Låt oss se till att de investeringar vi gör nu för att ta oss igenom krisen lägger grunden för ett jämlikare och mer klimatsmart Sverige! sade han.

Statsminister Stefan Löfven valde i pandemins år 2020 att inte hålla ett klassiskt förstamajtal, utan valde att tala till hela nationen mot en fond av tre svenska flaggor.

I dessa svåra tider hoppas jag att varenda person, oavsett om du är socialdemokrat eller röstar på något helt annat, vet att du är en del av Sveriges gemenskap, och vet att vi går igenom den här prövningen tillsammans som ett land där vi håller ihop, där ingen av oss står riktigt ensam inför kriser, idag - eller någon annan dag, sade han.

Bild: Första majmärket 2020 ”Ett starkare samhälle”